Joulupallot

0
5136

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja nyt on viimeistään aika ruveta tekemään joulukoristeita. Näytän miten voit tehdä ihania joulupalloja. Kun osaat tehdä peruspallon hyvin, on vain mielikuvituksestasi kiinni, miten suunnittelet lisää erilaisista materiaaleista.

Tässä perustarvikkeita. Tehdään kaksi eri kokoista palloa. Tarvitset myös pahvia, josta tehdään malli, jonka avulla piirrät ja leikkaat kankaasta palat.

Pieni pallo, ympärysmitta 20cm. Tee pahvimalli, jonka pituus on 12cm ja leveys 6cm.      Iso pallo, ympärysmitta 25cm. Tee pahvimalli, jonka pituus on 14cm ja leveys 7,5cm.

MALLINEEN TEKO

Mittaa pallo saadaksesi selville kehän pituuden. Voit mitata joko ympärysmitan tai laskea sen kaavalla 3,14 x halkaisija. Pallo (kannattaa ajatella kuin maapalloa) päällystetään neljällä palalla jolloin kaikkien palojen kärjet kohtaavat pohjois- ja etelänavalla.

Kannattaa mitata kahdella tavalla eli päiväntasaajan kohdalta ja napojen kautta, koska joskus palloissa voi olla pienia mittaheittoja.

Tarvitaan siis neljä palaa. Niiden mitat saadaan siten, että päiväntasaajan kohdalta mitattu ympärysmitta jaetaan neljällä ja siihen lisätään sitten 5 mm marginaali molempiin puoliin eli 10 mm. Tästä tuli siis palan leveys eli se pienempi mitta. Napojen kautta mitattu kehän pituus jaetaan kahdella ja siihenkin lisätään marginaali, yhteensä 10 mm. Tämä tulee palan pidemmän akselin mitaksi.

Malline kannattaa piirtää suoraan pahville, jota käytetään shabloonana liidulla kankaaseen piirrettäessä. Kuva on tässä tapauksessa piirretty siten, että piirretään toisensa kohtisuoraan leikkaavat akselit ja leikkauspisteestä mitataan tarkasti puolikkaat leveydet ja puolikkaat korkeudet ja merkitään ne pistein akseleille.

Valitaan pystyviivalta harpin kärjelle sellainen kohta, josta piirretty ympyränkaari kulkee vaakaviivan päissä olevien pisteiden ja pystyssä olevalle viivalle merkityn pisteen kautta. Tähän (siis kolmen pisteen kautta piirretty ympyrä) on useita eri tapoja, mutta meille riittää kokeilemalla saatu keskipiste. Kun toinen löytyy, niin toisen puolen kaaren voi piirtää samalla asetuksella. Jos haluat, niin voit tehdä saman esim. PowerPointilla tai löytämällä sopivan kokoisen lautasen, jonka reunaa pitkin ympyrän kaari piirretään.

Leikkaa mallineet irti ja piirrä liidulla, joka tekee jäljen aivan schabloonan reunaan. Jos tämä ei onnistu, niin se on otettava huomiioon kangaspalaa leikatessa.

Aseta malli kankaalle hulpioreunaan nähden VINOSTI, näin saat kankaan asettumaan tasaisesti sitten pallonpäälle.

Piirrä sitten liidulla mallit kankaalle ja leikkaa jälkeä pitkin. mallissa on “saumavara”.Jokaista palloa varten tarvitset neljä palaa.

Jaa pallot lyijykynällä neljään osaan. Tee sitten “mattoveitsellä” viilto piirtämiisi kohtiin. Voit myös ottaa pienen siivun styroksia pois, varsinkin silloin jos kangas on paksumpi.

Aseta ensimmänen kangaspala pallon päälle ja työnnä kangas ensin pallon sisään kevyesti molemmista päistä. Käytä työntämiseen esim. sukkapuikkoa tai bambutikkua. Tämän jälkeen painele kangas tasaisesti joka puolelta viiltoihin. Asettele kolme muuta palaa samalla tavalla. Pidä huoli, että kangas on sileästi pallon päällä. Näin on ensimmäinen pallo päällystetty, mutta vailla koristeita.

Kankaan kiinnitys

Valitse haluamasi nauha ja kiinnita se kuumaliimalla. Kiinnitä samalla myös ripustusnauha.

Tässä muutamia vinkkejä koristelusta. Kaikki muut koristeet on liimattu kuumaliimalla, ainoastaa paljetit on kiinnitetty pienillä metallipäisillä nuppineuloilla.

 

SHARE
Next articleTuoksupussi