Pomanderi

0
4019

Pomanderi

Pomanderi tehdään tuoreesta appelsiinista. Jos haluaa sen säilyvän vain joulun yli, siihen voi pistellä neilikoita vain sinne tänne, tai vaikka jakamalla appelsiini muutamaan sektoriin ja sitten koristella, mutta tämä appelsiini homehtuu, koska mehu jää sisälle. Nyt tehdään pomanderi, joka kuivuu sisältä ja säilyy vuosia ja tuoksu myös pysyy.

Tarvitset: appelsiinin, neilikoita,(varaa riittävästi) kanelia, koristenauhaa, paperikukkia ja “appelsiiniöljyä”. Tämä ei ole oikeaa öljyä, vaan askarteluun tarkoitettua appelsiinin tuoksuista nestettä, jossa on hiukan öljyä seassa.

Työkalut: bambutikku,kuumaliima

Tee bambutikulla reikiä appelsiiniin. Tee aina vain yksi rivi kerrallaan, navasta napaan.Pistä tikulla n.2-3cm syvä reikä, että saat hiukan mehua valumaan ulos. Hyvän lopputuloksen saat, jos reiät ovat n. 1cm etäisyydellä toisistaan. Reiät eivät saa olla liian lähekkäin, koska appelsiini kutistuu melko paljon, joten neilikoille tulee liian ahdasta. Kun appelsiini on täynnä neilikoita, ota se käteesi ja puristele voimakkaasti, jonkun aikaa joka  puolelta, niin että mehua virtaa ulos. Laita appelsiini sitten lautaselle ja valele “öjjyllä”. Kun öljyä on joka puolella, sirottele kaneli päälle. Öljy sitoo kanelin kuoreen ja kun koko appelsiini on kanelin peitossa, niin se on valmis. Sitten appelsiini pitää kuivua 1-2viikkoa. Kääntele silloin tällöin, että se kuivuu joka puolelta. Kun se on riittävän kuiva, se on myös aika kevyt.

Viimeistele haluamillasi nauhoilla ja lopuksi vaikka kukilla kuten kuvassa. Jos käytät kukkia sido ne ensin sopivaksi kimpuksi, katkaise varret ja kiinnitä kuumaliimalla.

SHARE
Previous articleJouluenkeli
Next articlePääsiäismunat